Sayfalar

July 8, 2014

ŞEYH ZAYED CAMİİ.





Birleşik Arap Emirlikleri 'nin başkenti Abu Dabi'de yer alan 2004 yılında vefat eden emirliklerin kurucuhsu ve eski devlet başkanı Şeyh Zayed bin sultan el nahvan anısına yaptırılmış. Yapımı 3.000 işçinin çalışmasıyla tam 13 yılda tamamlanmış. Şeyh Zayed Camii 40.000 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük camilerinden biri ama insanı etkileyen sadece bu değil.






 Mermerden değerli taşlara, seramikten kristale ve hatta altına kadar bir çok doğal madenden bol miktarda kullanılmış bu güzel eserin yapımında. Caminin dış kısmı 20.000 adet mermer tabalakardan oluşuyor. Her yer kar beyazı mermerlerle kaplı. güneş ışıkları mermerden yansıyarak gözlerinizi alıyor. Cami yine mermer ve mozaiklerle süslenmiş büyüklüğü tam 17.000 metrekare cami avlusuna sahip.





Caminin iç kısmı tam anlamıyla bir sanat eseri. Kıble duvarında Allah'ın 99 ismi yazılmış. Duvarlar 24 ayar altın ve mineli motifler ve mozaiklerle süslenmiş.(takılarda bulunan mine miktarını ve fiyatını düşünün ve resimlerde görünen süslerdeki mine miktarını karşılaştırdığımda maddi değerini tahmin edemiyorum.)















Camiyi eşsiz kılan diğer bir özelliği ise 24 ayar saf altın ve binlerce Swarovski kristalinden üretilen avizeler. 9 ton ağırlığıyla caminin merkezinde bulunan avize dünyada kendi sınıfının en büyüğü.









Caminin halısı da ayrı bir rekor sahibi. Dünyanın en büyük "tek parça el dokuması iran halısı" bu camii için 
üretilmiş.

Mihrabi ise tek başına bir şaheser.







Cami aynı zamanda uluslararası bir projenin ürünü. Mimardan çırağına, mühendisten sanatkarına, kullanılan malzemelere kadar her şey dünyanın farklı bölgelerinden bir araya getirilmiş. İznik çinileri de ihtişamın bir parçası.
















No comments:

Post a Comment